Börja rida som vuxen

Börja rida som vuxen

Det är väl aldrig för sent, drömmen som man kanske hade som liten om att sitta på hästryggen finns möjligen fortfarande kvar som vuxen. Att känna vinden och att rida fortare än du någonsin sprungit. En häst är hög, vågar man? Går det att börja rida som vuxen? Att lära sig trava, att galoppera, skritta och att finna glädjen på hästryggen som en kanske stelbent äldre människa.

Faktum är att det är otroligt hälsosamt att rida, det är positivt för kroppen och för din själ och du blir ett med hästen. Genom att rida så lär du dig att ha koll på dig själv fysiskt men också att kontrollera motoriken och timingen för att få hästen att förstå vad det är du egentligen vill. Ridning är också den största sporten för handikappade vilket också bevisar tesen om att ridning passar för precis alla.

Hur startar man?

Hur startar man?

Du har kommit så långt, du har bestämt dig för att börja rida. Spännande. Men hur tar man sig vidare sen? Hur hittar man en häst och hur fungerar det att eventuellt starta och hitta en ridskola? Du börjar med att hitta din närmaste ridskola och en länk till alla ridskolor i Sverige listade i alfabetisk ordning finner du här.Det finns lite att tänka på när man börjar leta efter en ridskola och att leta ridskola som vuxen fungerar på samma sätt som när man är yngre och man bör tänka på vad som är viktigast för en själv. Är det att hästarna mår bra eller att ridskolan eventuellt ligger närmast, eller är det kanske båda två? Hästarna på en ridskola mår bra om de har det rent och fint i sina boxar och såklart också är pigga på att låta sig ridas.

Besök och känn efter i magen när du ser stallet, kom oanmäld för att se om något kanske skiljer sig mot ett planerat besök. Bekanta dig med hästarna, boka in en provridning för att känna efter och förmodligen får du en känsla för om du vill spendera mera tid i just det stallet.

Kostnad

Kostnaden med att börja rida varierar något oerhört beroende på om du vill köpa dig en egen häst, börja rida på ridskola eller att vara en medryttare. Att vara en medryttare innebär att man hjälper till med att rida någon annans häst, det kan också innebära att man sköter om hästen då och då med bland annat mockning och med fodring. Att vara en medryttare kan vara ett ekonomiskt bättre alternativ då det är relativt dyrt att rida på en ridskola. Kostnaden för att vara medryttare varierar stort och det kan kosta allt emellan några hundralappar till flera tusenlappar i månaden. Medan att rida i en ridskola kostar omkring 7000 kronor per termin.

I det stora hela är ett rid intresse en relativt dyr hobby, men det ger otroligt mycket tillbaks och faktum är att det aldrig är för sent att faktiskt börja rida. Man måste bara våga ta sig upp på hästryggen.