Cykelsemester i Sverige

Cykelsemester i Sverige

Sveriges avlånga land med skiftande landskap är perfekt att upptäcka med cykel. För den som vill ha en utmanande cykling finns terräng och landskap med stor variation. Andra kanske föredrar en lite lättare cykeltur, då finns delar av landet som bjuder på ett flackt landskap med få backar och kullar. Cykelsemester är även perfekt att göra tillsammans med familjen, barnen brukar älska att cykla. Vill ni ha det riktigt mysigt väljer ni att ta med tältet och stannar på någon fin plats. För att få tillgång till mer bekväm logi planerar ni dagsetapperna till att passa in mellan några fina pensionat eller vandrarhem.

Populärt bland ungdomar

Att åka på cykelsemester var någonting som började bli populärt under mitten av 1900-talet. Det var då som allt fler arbetare fick sin årliga sommarsemester och för första gången kunde ge sig ut på lite längre resor. Samtidigt hade långt ifrån alla tillgång till bil. En cykel hade däremot de allra flesta på den tiden. Det gjorde att många såg det som en utmärkt chans att kunna ge sig ut på en semesterresa utan att göra av med för mycket pengar. Det var kanske främst ett semestersätt som ungdomar tog sig för. De var ju gärna nyfikna och fulla av energi till att trampa runt i det svenska sommarvädret som kunde bjuda på både regn och sol.

Populärt bland ungdomar

Populärt bland ungdomar

Film och böcker

Cykelsemestern finns också väl beskriven i litteratur och filmer. Bland annat i Per Anders Fogelströms roman Revoltörerna om några ungdomar uppväxta på Söder i Stockholm som på sin första semester utan vuxna ger sig iväg på cykelsemester. I den stilbildande romanen Jack av Ulf Lundell och senare filmen med samma namn åkte huvudpersonen med sina polare på cykelsemester till Gotland. Romanen som kom på 1970-talet gav ett uppsving till cykelsemestern, speciellt att cykla på Gotland blev populärt. Något som höll i sig även under 1980-talet och befästes ytterligare med filmen PS Sista Sommaren som blev helt omåttligt populär bland ungdomar.

Oändliga möjligheter

Sverige bjuder på helt oändliga möjligheter till att få en varierad cykelsemester. En del gillar att semestra på ett enkelt sätt och tar med sig tält för att sova på campingar eller fricampa ute i naturen. De har bara med sig det nödvändigaste i sina cykelväskor och det viktigaste är upplevelsen och känslan av att vara nära naturen. Man upplever ju också naturen på ett helt annat sätt på cykel än när man tar bilen och snabbt svischar förbi. Cykeln är lätt att stanna och kliva av om man upptäcker någonting intressant som man vill titta mer noggrant på.

Boka paketresa

Idag finns även möjlighet att köpa färdiga paket med boende och mat. Då kan man helt och hållet koncentrera sig på att cykla och upptäcka omgivningen. På kvällen finns bokad logi och färdig mat som väntar. Ingen tid behöver slösas på att leta en lämplig plats att slå upp tältet på eller att få fart på stormköket för att kunna laga mat. En del researrangörer erbjuder till och med olika paketresor med olika tema. Det kan vara till exempel en resa anpassad för den som gärna cyklar mountainbike och vill cykla i terräng som ger lite mer utmaning. Eller så kan man välja ett paket med sträckor och boende anpassat för familjen.