Hästens roll för samhälle och lantbruk

Hästens roll för samhälle och lantbruk

Hästen är ett djur som vet hur man arbetar hårt och tämjdes av människan för mer än 5500 år sedan. Sedan dess har många olika hästar avlats fram för att människan ska få så mycket ut av den som möjligt. Djuret har varit en mycket viktig del i lantbruket i tusentals år.

De har hjälpt till att driva boskap, skörda åkrar och transportera både människor och varor. För bondgårdar som endast hade en häst kunde det innebära katastrof om hästen dog, bondgården gick då helt enkelt under. Vid sekelskiftet på 1900-talet fanns det mer än 7000 hästar i Sverige som alla hade en viktig roll.Tidigare var oxen populär i jordbruket men hästen var mer mångsidig och kunde användas till fler områden även om oxen var starkare. Hästen kunde dessutom användas i skogen till att dra fram timmer och liknande. Framförallt användes större raser till jordbruket som ardenner och nordsvensk. Det är grova hästar som har mycket kraft att ge då det handlar om att plöja upp hård jord eller dra stora lass med timmer. I och med att hästen användes så flitigt gav den också många andra arbetstillfällen runt omkring den. Hästhandlare och hovslagare är några exempel på detta. Ofta fanns hagen inom synhåll från fastigheten då den var så pass värdefull. Man ville ha koll på att den inte rymde eller blev stulen.

Hästen blev allt eftersom tiden gick utkonkurrerad av traktorer då de var mer effektiva och nästa generation lockades till att ta över gården med de nya maskiner som fanns på marknaden. Då traktorer och maskiner tog över gårdarna allt mer gick många av de trogna hästarna ett grymt öde till mötes. Det var inte lönsamt att sälja och få ville ta på sig dessa stora hästar som kräver mycket mat och vatten. Därför blev den billigaste lösningen att slakta hästen och de användes inom köttindustrin istället.

Hästens roll i samhället idag

Hästens roll i samhället idag

Idag används inte hästen i någon stor utsträckning i tjänst. Det finns ridande poliser och den beridna högvakten som dagligen använder sina hästar. Förutom det finns det många professionella ryttare som tävlar i olika grenar som hoppning, dressyr och fälttävlan för att nämna några. Främst används hästen idag inom hobbyverksamhet. I och med att hästen slutade användas i jordbruket fick man också tänka om då det kom till att avla fram hästar. Ryttarna ville inte längre ha stora och klumpiga hästar utan mindre och mer nätta hästar. Stuterierna började därmed att kombinera helt andra typer av raser i och med att efterfrågan skiftade.En av dessa mindre raser som är mycket populär är islandshästen. Dessa importeras från Island och är små i storleken men klarar av att bära mycket vikt. Då de är väldigt lugn i sitt temperament är det en häst som också passar nybörjare. Därför finns det många anläggningar runt om i landet som erbjuder turer i skogen. Är man nyfiken på om ridning kan vara en passande hobby är det ett mycket bra ställe att börja på.