Hästens roll idag

Hästens roll idag

I Sverige idag så har hästen mest en roll av att vara ett husdjur. Den används till ridning, rekreation, avel och sport. I andra delar av världen är den dock fortfarande ett viktigt arbetsredskap och ett transportmedel. Precis som den var en viktig del i att utveckla vårt svenska jordbruk så används hästen idag världen över som extra kraft inom jord- och skogsbruk.

Ridhäst

Ridning är en av våra största folksporter och många tycker att ridning är en trevlig form av idrott som ger både motion och avkoppling. Att umgås med och pyssla om hästarna ger oss också en känsla av välbefinnande. För många som rider på en ridskola är också umgänget och gemenskapen i stallet en del av upplevelsen som gör ridning populärt. Många tonårstjejer går igenom en period i livet då de är ”hästtokiga”. Då är det bara stallet som gäller och kompisarna där. De kan spendera timmar med att rykta och pyssla om hästarna som för många känns som en bästa kompis. Kanske de får chansen att bli skötare till favorithästen, då får de möjlighet att ägna lite extra tid åt att pyssla med just den hästen. Ansvaret ger också mognad. Även många vuxna rider. Både på ridskola eller på egen häst. Ett sätt att kunna rida regelbundet utan att köpa egen häst är att vara så kallad medryttare. Då kan man ta på sig att rida någon annans häst en eller ett par gånger i veckan. En häst behöver ofta motion varje dag och den som har hästen kanske inte kan rida varje dag. Då är en medryttare en perfekt lösning.

Sport

uppmärksammad då den framgångsrika hoppryttaren Peder Fredricson har fått Jerring-priset två år i rad. Något som väckt ilska hos en del andra sportentusiaster som tycker att ridning inte är en riktig sport. Anledningen till att Fredricson har vunnit är att ridsporten har många och lojala anhängare som har röstat på sin favorit som faktiskt har lyckats med bedrifter ingen annan svenska har lyckats med. Hästsporten har många olika genar eller områden. Ett av de största är travsporten som är mycket stor i Sverige, den omsätter miljoner varje år. En anledning är att det är så populärt att satsa pengar på trav, därför omsätter just den sporten så mycket pengar. En annan populär gren av ridning är hoppning och det är ju också den som Peder Fredricson tävlar i. En annan känd hoppryttare är Malin Baryard- Johnsson.

Rekreation

Rekreation

Rekreation

Även om ridning är populärt är det för många som rider ännu mer viktigt med kontakten mellan häst och ryttare. Att vara i stallet och pyssla om hästen och redskapen. Många tycker att det är otroligt avkopplande att vara i stallet och känna värmen från hästarna, dofterna och höra ljuden från hästarna som äter. Att använda ridning som rekreation är också populärt för funktionsnedsatta, både med fysiska och psykiska nedsättningar. Att rida är väldigt bra träning för människor med stela muskler eller balansproblem eftersom att det stärker hela kroppens hållning. Ridningen tränar muskler som annars är svåra att komma åt. Också här är umgänget med hästarna en viktig del. För personer med psykiska funktionshinder kan det vara mycket givande att få umgås med hästarna som inte ställer ändra krav än att de ska få skötsel och mat.