Peder Fredricson

Peder Fredricson

Peder Fredricson är en av våra mest framgångsrika ryttare genom tiderna. Som enda ryttare i världen har han deltagit i OS både i fälttävlan och hoppning. Med två silvermedaljer från OS i hoppning och ett EM-guld räknas han inte bara till eliten här i Sverige utan också i hela världen. Han har vunnit priser och utmärkelser här hemma så väl som i andra länder och än har han några år kvar på karriären så framgångarna är troligen inte över än. Detta år har han rankats som den näst bästa ryttaren inom hoppning i hela världen. Inte dåligt för en kille från Södertälje.

Tidigt hästintresse

Tidigt hästintresse

Tidigt hästintresse

\Peder började tidigt att fatta ett intresse för ridning. Född 1972 som lillebror till Jens Fredricson som även han är hoppryttare. Bröderna red tillsammans och lekte fram sina färdigheter. Som 20-åring deltog han i sitt första OS 1992, då i fälttävlan, han var då den yngsta ryttaren någonsin att delta vid ett OS. Även om han är född i Södertälje har han spenderat den största delen av sin uppväxt på gården Flyinge i Skåne där hans pappa jobbade. På gården fanns många hästar och det fanns därför goda möjligheter att utveckla ridkunskaperna.

Drabbades av utmattning

Efter sitt andra OS-silver 2016 drabbades Peder av utmattning en tid efter vinsten. Vinsten och uppmärksamheten öppnade så många nya dörrar som Peder bara inte kunde säga nej till. Han ville gärna hoppa på allt nytt och roligt, ställa upp på intervjuer och så vidare. Under tiden efter OS fick han bland annat över 400 sms med gratulationer och han svarade personligen på vart enda ett. Efter en tid drabbades han av en envis förkylning men ville ändå inte ställa in saker som var inplanerade. Han försökte att hålla god min och fortsatte som vanligt. Efter en tid började han känna sig allt tröttare men drog ändå inte ner på tempot. En dag ringde hans fru honom för att påminna om några saker han hade inbokat. Då kände han bara att det tog stopp helt. Han började skaka och hyperventilera. Uppskrämd ringde han efter ambulans och väl på sjukhuset kunde läkarna konstatera att han drabbats av utmattning. Efteråt tycker han själv inte att det är så konstigt och till nästa gång tänker han ta det mer försiktigt med att kasta sig in i allt roligt som erbjuds. Han har också hört från andra OS-medaljörer att det är vanligt att hamna i ett tillstånd av utmattningen en tid efter medaljen eftersom att livet blir så otroligt intensivt när alla vill gratulera och intervjua en. Nästa gång tänker han se till att ta hjälp i tid innan utmattningen slår till.

Jerringpriset två år i rad

Det är inte bara framgångar på hästryggen som gör Peders karriär unik. Han har även lyckats med bedriften att vinna Jerringpriset inte bara en gång utan två. Dessutom två år i rad. Han är visserligen inte ensam om denna bragd men just Jerringpriset är extra roligt att vinna eftersom att det är folkets pris. Det är radiosporten på Sveriges Radio som sammanställer resultatet och delar ut priset men det är svenska folket som röstar fram vem som ska få det. Att Peder har vunnit priset i två år har väckt mycket ilska inom övriga idrottsvärlden. En del menar att ridning är en så pass liten sport att det inte finns något allmänintresse i den. Andra menar kanske till och med att ridning inte är någon riktig sport. Inom ridsporten tycker man dock att detta är på tiden att världskända ryttare även ska få beröm på hemmaplan och att det är en viktig milstolpe i att skänka mer uppmärksamhet mot ridsporten.