Ridcenter i Strömsholm

Ridcenter i Strömsholm

Ett av Sveriges största ridcenter ligger i Strömsholm i Västmanland. Där samlas många olika viktiga aktörer för att hålla ridsporten ledande.

Där finns gymnasium för att utbilda nya ridlärare och hästskötare. Ett stort djursjukhus tar emot och behandlar hästar från hela landet. Där finns också Svenska Ridsportförbundet. Så klart har Strömsholm också dragit till sig en del privata ryttare och även näringsidkare som inriktar sig på ridning, till exempel sadelmakare. En stor händelse inom hästvärlden är de årliga Strömsholmsdagarna som lockar en stor publik och många deltagande ryttare.

Ridskolan

Ridskolan

Ridskolan

Det här är en ridskola med gamla anor. Redan 1917 grundades Strömsholms ridklubb och då var det för att kunna ordna tävlingar vid ridskolans 50-årsjubileum. Så själva ridskolan har funnits sen mitten av 1800-talet. Som många andra ridskolor i Sverige startades den av militären. I Strömsholm fanns ett militärregemente med bland annat ridande förband. När militärens ridskola lades ner 1968 bildades en stiftelse med syfte att bevara ridskolans historia. Stiftelsen har till uppgift att vårda byggnader, fotografier och handlingar som bevarar militärhistorien. 1988 ombildades stiftelsen till Strömsholms Ridsportförening (SRF). I den ridföreningen samsas några av landets ledande ryttare med nybörjare som vill ge sig i kast med att lära sig rida. Ridning sker i ridhus, på ridbanor eller ut i den natursköna omgivningen runt ridskolan.

Djursjukhuset

Strömsholm som har haft en stor betydelse för hästavel och ridning sen stormaktstiden på 1600-talet har såklart även ett djursjukhus. Sjukhuset som har en lång tradition är ett av Sveriges största och tar emot alla typer av djur. Eftersom det ligger precis i hjärtat av Sveriges ridcenter så har det såklart specialiserat sig på hästar. Hit kan ägare ta sina sjuka hästar och de kan få specialistvård och även rehabilitering. För en häst som varit sjuk är det viktigt att den kommer igång med rätt sorts träning. Det kan till exempel vara träning i vatten för att vara skonsamt mot ovana muskler och leder. På djursjukhuset i Strömsholm finns avancerad utrustning med bland annat vattenlöpband och vibrationsträning. Sjukhusets akutmottagning är öppen dygnet runt och dit kan djurägare vända sig med både katter, hästar, hundar, kaniner och andra djur.

Strömsholmsdagarna

Det här är en riktig folkfest som samlar inte bara ryttare och hästar utan en stor del publik av vanliga människor som vill uppleva stämningen. Tidigare kallades de för Pingsttävlingarna och de hölls då alltid under Pingsthelgen, lör-måndag. När Pingsthelgen försvann som en helgdag så började tävlingarna istället att hållas runt Nationaldagen den 6 juni. Idag är det ett arrangemang som håller på i hela fyra dagar. Då kan du se bland annat hopptävlingar, fälttävlan, dressyr, ponnys och även tävlingar i hovslagning. Runt hela tävlingsområdet finns mycket att titta på, många utställare och försäljare av häst- och ridutrustning. Det finns också en helt egen showarena där det visas upp en rad spektakulära shower. Ett populärt inslag är en uppvisningsmatch i hästpolo. En sport som kanske inte är så stor här i vårt land men som är nog så underhållande och fartfylld att titta på. Så klar finns det även möjlighet för den som vill att prova på bland annat ponnyridning och att åka häst och vagn.