Ridning i Idre

Ridning i Idre

Att åka på semester till fjällen året runt har blivit allt mer populärt. Skidorterna har tänkt till och lockar idag med all sköns olika aktiviteter även under sommaren och hösten.

Många erbjuder banor ner för fjället för mountainbikes och andra ordnar träningsläger för idrottslag. En populär aktivitet som allt fler skidanläggningar erbjuder är ridning. Idre Fjäll i norra Dalarna är en skidanläggning med inriktning mot barnfamiljer och de har ett eget stall som erbjuder turridning och ponnyridning för både nybörjare och mer erfarna ryttare. De har även ett paket med ridläger kombinerat med familjesemester.

Nymodigheter

Nymodigheter

Nymodigheter

Fjällanläggningen byggdes redan på 1960-talet när kommunen i samarbete med Friluftsfrämjandet ville skapa arbetstillfällen på orten samtidigt som de ville uppmuntra till aktivitet utomhus och friluftsliv. Anläggningen hade från början en lift, 20 uthyrningsstugor och två kaffestugor. Det dröjde inte länge innan anläggningen började att växa så det knakade. 1979 byggde Idre fjällvärldens första snökanon som gjorde det möjligt att förlänga säsongen samt säkra snötillgången under snöfattiga vintrar. Tre år senare var det dags för nästa nymodighet när Europas första fyrstolslift öppnade. Senare har anläggningen byggts ut i flera omgångar. Framförallt har bostadsområdena växt ner för fjällsluttningen och det har även byggts närliggande byar med fjällstugor.

Familjeliv

Idag har anläggningen en klar inriktning mot barnfamiljer som är sugna på friluftsliv. Boende finns i moderna stugor och det finns även ett välutrustat centrum. Där finns stor sporthall, simbassänger, litet äventyrsbad inomhus, restauranger, matbutik och bowling. I närheten finns även ett större hotell för den som vill bo så. Sommartid är aktivitetsschemat späckat med barnklubb, grillkvällar och uteliv. Det finns till och med en egen maskot i form av renen Aske. Det är också främst under sommaren och hösten som ridningen är populär.

Eget stall

Det nya stallet som byggdes 2006 ligger i nära anslutning till anläggningen och fäboden med sina klassiska lantrasdjur som höns och getter. Till stallet kan man gå för att titta på hästarna och bara ha det mysigt en stund. Eller så bokar man en av deras uppskattade ridturer. För nybörjare och mindre barn finns Asketuren. Då rider du ut i sällskap av en vuxen som går bredvid hästen. Du rider i den populära maskoten Askes spår, samma ridstigar som han tar när han kommer till stallet. Turen tar 25 minuter och efteråt bjuds det på fika. Mer erfarna och morgonpigga ryttare kan välja morgonturen mellan klockan åtta och halv elva på förmiddagen. Då rider ni ut i arla morgonstund i den vackra fjällnaturen. På vägen stannar ni och lagar till pannkakor över eld. Mätta och belåtna fortsätter turen i fjällvärlden innan ni är tillbaka vid stallet. För en lite mer krävande tur kan man välja fjällturen som går i varierad terräng. Kanske ni har tur att få syn på något av fjällvärldens djur som renar. Fjällturen finns också som en förlängd version där ni stannar vid en lägerplats, medan hästarna får ta igen sig lagar ni till lunch över öppen eld. Den längsta turen heter Burusjöturen. Då rider ni genom den storslagna fjällnaturen för att komma fram till Burusjön. Där rider ni genom det kristallklara vattnet efter strandkanten för att sen stanna och ta en fika.