Ridskolor i Stockholm

Ridskolor i Stockholm

Ridskolor är kanske inte det första man tänker på när man säger Stockholm. En ridskola kräver ju ofta stora ytor för stall och ridhus samt att hästarna behöver hagar att springa runt i. Dock finns det faktiskt ändå en del stall i Stockholm som erbjuder ridlektioner. Till och med inne i centrala delarna av staden. Här kommer vi att berätta lite mer om vilka ridskolor som finns i Stockholm.

Swartlings Ridskola på Gärdet

Det här är nog den ridskola i Stockholm som ligger mest centralt. Den ligger vid Gärdet mellan Vasastan och bron över till Lidingö. Ridskolan har mycket gamla anor och grundades redan för över 100 år sen, 1905, av Reinhold Swartling efter att han lämnat sin post hos Smålands husarer i Eksjö. På ridskolan bedrevs avancerad ridkonst som spansk ritt, piruetter och piaff. Ridskolan som bytt lokaler några gånger sen starten togs sen över av Swartlings barn och barnbarn. Idag drivs den av hans barnbarnsbarn Gunilla och Fredrik Swartling. Båda är välutbildade och framgångsrika inom hästsporten.

Ridklubbar i Solna

I Solna finns två stycken ridklubbar. Den ena är Hufvudsta Ridklubb som har ett idylliskt läge i gamla byggnader nära Hufvudsta Strand och Pampas Marina. Det stora grönområdet runt om gör det möjligt att kunna rida ut på fina ridstigar. Hästarna har väl tilltagna hagar att beta i och klubben ordnar med ridtävlingar i både hoppning och dressyr regelbundet. Klubben med runt 500 medlemmar är så klart populär bland Solnas ridintresserade. I Mellan-Järva finns Solna Fältrittklubb som drivs av Solna Ridskola. De erbjuder ridlektioner för alla åldrar, erfarna så väl som nybörjare. Perfekt för den som vill rida på samma klubb som sina barn. Också här finns fina ridstigar och hagar åt hästarna.

Äppelvikens Ridskola i Bromma

Äppelvikens Ridskola i Bromma

Äppelvikens Ridskola i Bromma

I Äppelviken med ett lantligt läge vid Judarnskogens Naturreservat ligger denna ridskola som erbjuder ridning på både välskolade hästar och ponnys. Här bedrivs undervisning sju dagar i veckan och förutom ridlektioner går det att boka in teorilektioner om hästskötsel och träning. I stallet finns cirka 50 hästar och de flesta används på ridlektionerna. Några av hästarna är vältränade tävlingshästar som vid sin pension från tävling ofta används i ridskolans verksamhet. Precis som på många andra ridskolor finns här möjlighet att rida ut på fina stigar i naturen. Den närliggande skogen med sin fina natur är perfekt för att ta ut hästen på en lugn ritt i det fria. Det ger en helt annan känsla än att bara harva runt inne i ridhuset. Friheten med en uteritt är precis det som många hästintresserade är ute efter.

Enskede Ridskola i Enskede

Enskede Ridskola startades redan 1945 och är därför en av landets äldsta ridskolor. Den har ett relativt centralt läge vid Enskede gård. Miljön och naturen runt ridskolan är lantlig trots att den ligger så pass centralt i en storstad som Stockholm. Idag hyrs anläggningen av Stockholms Stad och drivs av Ingrid Doria som är dotter till grundaren Hans Georg Netterberg. Hästarna och alla utrustning ägs av ridskolan. Här rider eleverna på halvblod och ponnyer. Allt som allt finns det cirka 40 hästar i stallet och två ridhus som passar bra för ridlektioner. Utanför finns rymliga hagar till hästarna och ridstigar som erfarna ryttare kan rida ut på.