Roliga fakta om hästar

Roliga fakta om hästar

Hästar fanns redan på dinosauriernas tid. De är en av världens äldsta levande däggdjur! De var lika stora som rävar på den tiden.

För länge sedan hade hästen fyra tår och var endast 150 centimeter hög. Det var så längesen som 50 miljoner år. Tån blev lite större för ungefär 30 miljoner år sedan och tappade en tå. För sju miljoner år sedan var hästens “tå” ut ungefär lika stor som den är idag. Egentligen är hästens tå en nagel som är jättestor. Den allra första hästskon var gjord av råhud som fått torka runt omkring hästhoven. Det var först på romartiden som de första hästskorna gjordes i metall. 

I begynnelsen levde hästen i Amerika och vandrade sedan för två miljoner år sedan till Europa. De dog tyvärr ut i Amerika och kom inte åter förrän på 1500-talet då de började galoppera på prärien igen. Den äldsta hästboken som finns heter Xenophons och där står det att det bästa underlaget i hästarnas boxar skulle vara kullersten! Deras hovar fick massage av kullerstenarna. Om inte hästen hade kommit till världen kanske människan fortfarande skulle gå omkring i klänningar och kiltar som klädesplagg, eftersom byxan uppfanns endast för att skydda insidan av låren under ridning. Hästar blir ungefär 20 till 25 år gamla och det finns de som blivit 30 år. Idag i världen finns cirka 75,000,000 stycken hästar. Den äldsta ponny som funnits blev hela 54 år. Den häst som blivit äldst som man känner till hette “Old Billy” och den blev 62 år gammal! Den minsta hästrasen är Falabella där den högsta hästen har blivit 74 centimeter hög. Lite makabert är det att den äldsta häst som fölat var hela 42 år stackarn!Den minsta ponnyn i historien blev 35,5 centimeter hög och hette “Little Pumpkin”.

Och i motsats till den minsta hästen så var den största hela 220 centimeter hög! Det blev helt automatiskt också den tyngsta hästen på 1 524 kilo! Han hette “Sampson” och rasen var shire.

350 olika raser

350 olika raser

Raserna är många, hela 350 stycken finns det, så det blir lite att välja på. En häst reagerar mer på människans tonfall än på orden man säger. Hästar springer mycket fort och världsrekordet i hastighet är 69 kilometer i timmen.Rekordet togs av en häst som var fyra år och hette Big Racket. Det sorgligaste i svartvita filmer när en häst sköts var att den i själva verket sköts på riktigt tyvärr.Alla föl (nästan) föds nattetid så att inte rovdjuren skall se dom. Bland vilda hästar är det stoet som bestämmer vart flocken skall gå och inte hingstarna. De dricker upp till 40 liter vatten under en dag.

Det går åt mer energi för en häst som ligger ner än när den står upp. Hästen är skapad för att galoppera och detta eftersom de har så långa ben, stora lungor och stort hjärta. Det är absolut inte naturligt att hoppa, för de går hellre runt hindret. Hästar kan inte kräkas och heller inte andas genom munnen, därför flåsar de inte på samma sätt som en hund.