Ryttarens utrustning

Ryttarens utrustning

Att rida ser så härligt ut och även om de flesta hästar är snälla och otroligt tillgivna så kan de lätt bli skrämda av nästan ingenting och då kan risken vara att du ramlar av hästen. Det är bra att ha skydd när man rider.

Diverse skyddsutrustning vid ridning

Diverse skyddsutrustning vid ridning

Diverse skyddsutrustning vid ridning

Man ska alltid, alltid ha hjälm på sig när man rider, en hjälp ska vara CE- godkänd och se till att inte köpa en begagnad hjälm då dem kan vara skadade inuti skalen. En hjälm kan se hel ut på utsidan men vid ett fall från en häst så kan det inre ha spruckit eller något liknande och då är det inte säkert att hjälmen skyddar som den ska.
När man ska köpa en hjälm så är det bra att man testar ut olika hjälmar fr att se så den passar just ditt huvud, även om du har en storlek i en hjälm så kanske inte en lika stor hjälm av något annat märke passa dig. En hjälm ska sitta stadigt om huvudet och ska vara knäppt under hakan.

Det finns även speciella rid skor eller ridstövlar när du ska rida och dessa är utformade med en liten klack som gör att skon och foten sitter stadigt på stigbygeln. Stigbygeln är en slags fotstöd som du lägger fötterna på när du sitter på en häst, dessa anordningar använder du också när du ska få igång en häst att börja gå tillexempel, man duttar lätt med foten i sidan av hästen och gör ifrån sig ett speciellt ljud och då börjar hästen gå framåt. När du sitter på en häst så sitter du i en så kallad sadel, den är anpassad att ligga på hästens rygg och den spänns med bälten runt hästens mage för att den ska sitta fast. Stigbyglarna sitter fast på sadeln och dessa släpps ner när sadeln är på plats.  När du sitter på hästens rygg och i sadeln så måste du ha någonting som kallas träns som du fäster över hästens ansikte, och i detta träns som fäster du tyglar, dessa tyglar är till för ryttaren att hålla i och även används till att styra hästen.  När du sitter på ryggen på hästen så håller du i tyglarna, drar du lite åt höger så går hästen till höger och likadant om du drar lite i vänster tygel.  Även om hästen är snäll och du tror dig känna hästen så kan den även bli skrämd av  något och då är risken ganska stor att du faller av och ner på marken. Men en väst så blir du lite med skyddad. Denna väst ska också vara CE- märkt och det är jätte viktigt att inte västen är varken för stor eller för liten utan den ska sitta helt perfekt direkt. Detta är en del av utrustningen som du måste köpa nytt, i alla fall till barn som växer.
Lite saker att tänka på är att se till att stänga av din mobiltelefon, en ringsignal kan skrämma hästen, ha håret uppsatt, ta ut piercingar och så och till sist tugga inte tuggummi det kan lätt fasta i halsen.