Sweden International Horse Show

Sweden International Horse Show

Storslagna shower med hästar som utför olika konster och ticks i kombination med tävlingar på internationell nivå har varit populärt länge. Det brukar locka till sig både de som rider själva och andra som bara vill titta på showen. Sweden International Horse Show är idag världens största hästshow inomhus och den lockar varje år en publik på tiotusentals som vill komma och uppleva den härliga stämningen, tävling av hög klass och de spektakulära showerna.

Succé direkt

Allt startade 1993 när Globen och Svenska Ridsportförbundet gick samman och tyckte att det var dags för Sverige att ordna en riktigt stor hästshow. Det var dåvarande ordföranden för Ridsportförbundet Ulf Rosengren som gick i täten för att förverkliga idén. Till sin hjälp hade han även Hasse Wallman, en van aktör inom show- och nöjesbranschen och även ryttare. De såg till att det lockades dit en första publik på 33 000 personer under tre dagar. Biljettintäkterna garanterade ekonomin och succén var ett faktum. Tävlingarna det första året var tänkta att fungera som genrep för att kunna få Världscupsstatus på tävlingarna året efter. Observatörerna var nöjda så redan nästa år var tävlingarna en del av Världscupen.

Spektakulär show

Spektakulär show

Spektakulär show

Första året i Världscupen utökades tävlingarna med ytterligare en klass till att innefatta inte bara dressyr och ponnyhoppning utan även hoppning grand prix. Upplägget fördelades som så att en tredjedel ägnades åt dressyr på hög nivå, en tredjedel var avsatt åt hoppning och den sista tredjedelen var till för storslagna shower där allt som allt 180 hästar deltog. Det var glitter, paljetter och spektakulära tricks och överraskningar. Publiken på 36 000 personer var mer än nöjd.

Prinsessan Madeleine uppträder

1996 var det dags för en ny tävlingsgren att göra entré, fyrspann. Den koncentrationskrävande sporten gjorde succé hos publiken. Detta år infördes även en matinéföreställning med en show inriktad mot barn som blev omåttligt populär. Året efter bjöd på en stor överraskning när ingen mindre än Prinsessan Madeleine dök upp som aktör under maskeradhoppningen, utklädd till en av medlemmarna i popgruppen Spice Girls. Hennes mamma Drottning Silvia delade ut ett pris senare under tävlingen. Tävlingarna har också flera gången invigts av medlemmar ur det svenska Kungahuset.

Utan träns och sadel

Vid tioårsjubileet 2002 hade publiksiffran ökat till runt 70 000 besökare under tre dagar. Detta år fanns även en till tävlingsklass med, Agria Juniorfinal. En fransman vid namn Jean-Marc Imbert visade upp hur han kunde rida utan vare sig träns eller sadel. Varje år har en ridskola i landet blivit utvald till att få framföra Ridskolornas show. År 2005 var det Småsmulorna från Hudiksvall som fick äran att visa upp sin bedårande show. Två år senare, 2007, kunde en helt ny gren introduceras, stjärnornas hoppning med kändisar som Jessica Almenäs som vann efter att på kort tid ha lärt sig att rida.

Många tävlingar

Under de senaste tio åren har tävlingarna utökats med ytterligare många grenar. Bland annat inomhusfälttävlan, Swedish Masters och Champion of the Winners. 2015 slogs publikrekordet ännu en gång med 89 318 stycken personer som kom och såg showen någon av de tre dagar den håller på. Sweden International Horse Show fortsätter att leverera tävling på hög nivå varvat med underhållande shower som överraskar och roar.