Tävla med din häst

Tävla med din häst

Att äga en häst innebär inte bara sällskap och skötsel. Det finns också väldigt många som tävlar med sina hästar. Hästsport är idag en väldigt stor och populär sport och det är ett perfekt sätt att komma närmare sin häst på. Det finns olika typer av hästsporter, exempelvis trav. För att kunna få tävla med sin häst måste man träna upp hästen först eftersom det krävs mycket för att hästen ska kunna få tävla. Det är viktigt att hästen också har ett stabilt psyke, samt mår bra fysiskt för att den ska få tävla. Hästen bör också vara uthållig och ha disciplin eftersom tävlingar kan vara mycket krävande, samt ta på krafterna. Det finns andra hästar, människor, samt att hästen ska kunna prestera och leverera under dessa förhållanden och det är inte alla hästar som klarar av det.

Ta hand om din häst

Innan hästen är redo för tävling krävs mycket träning. Om man har hästen från att den är ett föl krävs många års träning. Det gäller även att hästen ska tycka om att tävla och till en början måste man instruera hästen till olika sorters tävlingar, innan man kan tävla själv. Det är också viktigt att skapa ett band mellan sin häst eftersom hästen måste kunna lita på sin ägare och vice versa. Innan en häst går ut för tävling måste man först försäkra sig om att hästen mår bra både fysiskt och psykiskt. Man måste träna hästen mycket men successivt. Se till att hästen får rätt energi och näring för att den ska må bra.

Vad ska du tävla din häst i?

Det är också bra att känna till de hästsporter som finns och bestämma sig vilken typ av tävling man vill tävla sin häst i. Därefter får man också anpassa träningen till den sport man ska tävla i. Det gäller att träna hästen i hästens egen takt och inte köra på för hårt eftersom det kan resultera i att hästen kan skada sig. När man tränar hästen fysiskt bör man se till att den får vila emellanåt. Precis som vi människor behöver när vi har tränat ett hårt träningspass behöver hästen också återhämta sig. En häst är givetvis mer uthållig än en människa, men hästen behöver också återhämta sig. När man valt vilken hästsport man vill tävla i och tror att även hästen vill det så bör man alltså anpassa träningen till den sporten.

Olika hästsporter

Det finns en del hästsporter att välja bland men de vanligaste är hoppning, dressyr och trav. Hoppning innebär att hästen med ryttare får ta sig igenom en bana med olika hinder. Banan är uppbyggd på ett visst sätt och hästar som inte tar sig igenom hela banan blir oftast diskvalificerade. Poängen räknas sedan ut efter hur många hinder man rivit, hur många fel man gjort, samt under vilken tid man lyckades ta sig igenom banan på. Trav är en annan populär sport. Det innebär att hästen med ryttare tävlar mot andra hästar och ryttare om att komma i mål först.

Olika hästsporter
Olika hästsporter