Turridning på Island

Turridning på Island

Om man är en hästmänniska så har man förmodligen någon gång i livet längtat efter att genomföra en långtur till häst på Island. Det känns som om man där får hela paketet av natur, kultur, spännande mat, fantastiska vyer och framförallt trevliga hästar. Man kan ofta ta med sig en person som inte har så väldigt mycket ridvana men det är bra att kolla angående turen innan om det är okej eftersom vissa turer är väldigt krävande. Och väl på plats ska man inte överdriva sin ridförmåga eftersom ridkunnig betyder något helt annat på Island är det gör här hemma i Sverige.

Upplevelse för livet

Jag har varit på Island många gånger och provat många olika turer till häst, allt från två timmars-turer till tio dagars-turer. För att ge lite tips till er som är sugen att prova men aldrig ännu gjort det så tänkte jag först berätta om en av turerna och sedan komma med lite tips för att göra upplevelsen ännu bättre.

Upplevelse för livet

Upplevelse för livet

Den tur jag tänkte berätta om kallas för Diamond Circle-turen och gick på Norra Island från Saltvík gård nära Húsavík och ner till Mývatnområdet. Det området är känt för dess vulkaniska drag och dramatiska natur. Hela Norra Island är känt för sina fantastiska, naturliga sevärdheter och vackra landskap.

Saltvík-familjen kallas Bjarni och Elsa´s familj som håller i denna tur, de bor på Saltvík gård och har kört ridturer på Norra Island i över 20 år. Från basen i Saltvík driver familjen turer i den fantastiska nordöstra regionen på Island som innehåller många pärlor av isländsk natur och fantastiska ridvägar i alla riktningar. Saltvík-teamet driver också vildmarksturer över höglandet med den utmanande leden ”Sprengisandur” som ett utmärkt alternativ för ryttare som söker äkta höglandsupplevelse.

Fantastiska vyer

I turen besöker man bland annat de pittoreska och mäktiga vattenfallen Goðafoss och Dettifoss. Vi rider längs mjuka ridspår, idealiska för att tölta på. Från bördig jordbruksmark vänder vi oss mot Gæsafjöllbergen och tillbringar en natt i fjällstuga vid Theistareykir, en plats med bubblande varmt vatten och vita moln som stiger upp till himlen av ångorna. Genom ett område täckt med sprickor från otaliga jordbävningar och vulkanisk aktivitet leder vägen mot sjön Mývatn där kokande lerbassänger och kusliga lavaformationer påminner om den aktiva vulkaniska energin gömd under ytan. Efter en lång dag i sadeln är det idealiskt att ta ett avkopplande bad i utomhusbadanläggningen med varmt geotermiskt vatten på ”Jarðböð”. De kommande riddagarna tar oss från de svarta sandöknarna i Hólasandur till de skogsklädda sluttningarna i Laxárdalur. På vår sista riddag korsar vi floden Laxá, känd för sin fina lax, innan vi rider över Hvammsheiði och mot stranden som erbjuder en fantastisk utsikt över Skjálfandi Bay innan vi sista biten hem till Saltvík gård.

Just denna tur har nominerats till en av de tio bästa ridturerna i världen av Sunday Times. Det har jag inga problem att förstå, den är otrolig.

Vi bodde i rum om två till fyra personer på Saltvík semestergård och en natt i en mysig fjällstuga vid Þeistareykir. På Saltvík gård hade man tillgång till varma pooler varje kväll vilket var en perfekt avkoppling efter långa dagar i sadeln. På anläggningen fanns gratis wifi vilket kan vara  bra att veta.

Kvällsaktiviteter

Vad gör man på kvällarna då? Ja, det beror alldeles på vart turen går, hur man spenderar nätterna och vilka man har som turkamrater.

På varje tur finns det alltid personer som gillar alkohol, dock är det aldrig en bra idé att dricka så mycket så att man blir bakfull. Att rida långt i krävande landskap är ingen höjdare om man mår dåligt, tro mig. Men någon öl och kanske en snaps av Svarta döden kan ju vara trevligt. Men precis som det finns glada drinkare så finns det ryttare som vill vara mer för sig själv, och det får man respektera. Sist hade vi en kille med, jag vet inte om han var blyg eller så, men han var inte med oss en enda kväll. Han satt oftast och spelade på Starscasino eller andra liknande sidor. Vi brukade skämta och säga att han kanske var en hemlig agent eftersom han verkade så hemlig.

Man rider i grupper om 10 till 20 personer och man får i regel tre hästar var som man delar ridtiden mellan. Vid just den här turen så krävs det rätt god fysik så kom inte oförberedd. Den lägsta ridförmågan som krävs är behärska de grundläggande hjälperna och förmågan att kontrollera hästen i alla gångarter och även ute i naturen. Det är en stor fördel om man är en skicklig ryttare.

Ridning i grupper

Ridning i grupper

I genomsnitt rider man fyra till sex timmar varje dag och ibland längre.Vilken fart man rider i beror på terrängen. Varje timme tas en kortare paus för att hästarna ska få vila. Vid lunch blir det alltid en lite längre vila och hästbyte.

Slutligen så kan jag bara säga att det är en upplevelse för livet, om du funderar på att åka så gör det. Se bara till att vara väl förbered.