Världens minsta hästraser

Världens minsta hästraser

När man tänker på en häst tänker nog de flesta på ett ganska stort djur som används till ridning eller som dragdjur. Sanningen är att det finns hästraser som inte är mycket större än en medelstor hund. En del raser med så liten mankhöjd som runt 80 centimeter. Dessa små hästar är så klart ingenting man kan rida på utan de är mest som ett roligt husdjur. De flesta av de små hästraserna har ingen anledning till att vara små utan de är mest till för sällskap och utställning.

Falabella

Falabella

Falabella

Den här lilla hästrasen kommer från Argentina och fick sitt namn av familjen som avlade fram den under 1800-talets sista del. Det var en man vid namn Juan Falabella som var mest drivande i att ta fram rasen och göra den så liten som möjligt. Han i sin tur hade fått ärva aveln av sin svärfar Patrick Newall som hade börjat att korsa engelska fullblod med shetlandsponnys och den inhemska rasen criollohästar. På så sätt lyckades han förädla den lilla ponnyrasen. Falabella är idag inte klassad som ponny utan den hör till de så kallade miniatyrhästarna. Detta är för att den har ett utseende och temperament som de större hästraserna och inte som en ponny. Falabellan kan bli så gammal som 40-50 år och den är vanlig att använda som gulligt inslag i hästshower. I Sverige finns strax under 200 stycken registrerade hästar av rasen Falabella.

Miniatyrhäst

Namnet antyder kanske inte att det här är en egen ras men det är det faktiskt. Speciellt Amerikansk Miniatyrhäst är en helt egen ras. Miniatyrhästen har anor från 1500-talet. Då var rasen ett husdjur för underhållning hos kungar och andra välbemedlade. Den kunde också finnas på cirkus och exotiska djurparker. Den här hästrasen med en mankhöjd på runt 90 centimeter är så klart för liten för att ridas på. Den används dock ofta i shower och uppträdanden och kan ibland dra en lätt lastad liten vagn. Den liknar en stor häst i sitt utseende och temperament. Den är därför väldigt lättdresserad och gillar att få jobba med hjärnan. Den kan till exempel tävla i agility. I USA har den också börjat användas som servicedjur eller som sällskap till äldre och sjuka. Det är en av de snabbast ökande hästraserna i världen. I Sverige finns idag ett femtiotal registrerade miniatyrhästar men det antalet kommer säkert att växa i framtiden.

Shetlandsponny

Shetlandsponnyn är känd för att vara en robust och tålig liten ponny. Rasens ursprung är lite osäkert men att de härstammar från Shetlandsöarna är säkert. När vikingarna invaderade ögruppen upptäckte man stora flockar av denna dvärghäst. Den började att tas med till andra länder som England men även andra länder i Europa. I England utvecklades senare rasen till att passa för det hårda livet i kolgruvorna. Samtidigt försökte andra att bevara den ursprungliga shetlandsrasen. Rasen är otroligt populär och en av den vanligaste typen av ponny i Sverige idag. Den är mångsidig och passar till mycket olika aktiviteter. De minsta barnen kan lära sig rida på den och större barn kan träna trav med den. En del kan till och med dra vuxna efter sig i vagn. Hästarna är även duktiga på hoppning och galopp.