Världens största hästraser

Världens största hästraser

Att hästar brukar vara stora djur är nog de flesta överens om men det finns också vissa hästraser som sticker ut även över sina artfränder. Med mankhöjder på drygt två meter brukar dessa raser att utmärka sig som världens största hästar. Framavlade för att vara starka och tåliga för att kunna arbeta hårt. Det är nog tur att dessa de största hästraserna också är de med lugnast sinne.

Shirehäst

Shirehäst

Shirehäst

Denna engelska arbetshäst är klassad som världens största hästras. Hingstarna ska ha en mankhöjd på drygt 170 centimeter och ston en mankhöjd på minst 163 centimeter. Många exemplar blir dock mycket högre i mankhöjd, en del upp mot två meter höga. Vikten ligger runt ett ton så detta är en stadig bit häst. Shirehästen har en lång och brokig historia. Långt tillbaka härstammar den från den förhistoriska skogshästen men har sen dess blandats med en rad olika raser av europiska hästraser. På medeltiden hade dess föregångare en mankhöjd på runt 150 centimeter vilket var högt på den tiden. De hästarna användes bland annat i strid men även som transporthäst och dragdjur. Det var först under 1800-talet som hästen fick sitt nuvarande namn. Under 1800-talet och en bit in på 1900-talet var hästrasen mycket populär och användes flitigt av industrin och jordbruk. Efter andra världskriget minskade behovet av dragdjur och rasen hotades av att försvinna. Räddningen blev att flera bryggerier använde sig av hästarna till att dra runt ölvagnar i marknadsföringssyfte under 1970-talet. Det fick många att få upp ögonen för den vänliga och tåliga hästen. Shirehästen kallas ofta för den snälla jätten.

Ardenner

En annan stor och tålig hästras är ardennerhästen. Ardennern som härstammar från Belgien har en lång historia och den har använts som allt ifrån artillerihäst till dressyr. Förfäder till den nuvarande rasen har levt i det nuvarande Belgien sen förhistorisk tid. När den romerska kejsaren Julius Caesar kom till dåvarande Gallien upptäckte han denna hästras som var så mycket mer tålig och arbetsam än andra hästraser. Även denna ras tros stamma från den europeiska skogshästen som så många andra kallblodiga hästar. Under 1600- och 1700-talet användes ardennern inte främst inom jord- och skogsbruk utan som artillerihäst att rida på eller till att dra tung last. Dess lugna sinne passade utmärkt till att användas i strid. Det finns berättelser om hur andra hästar dukat under i strid av hårda förhållanden som kyla och matbrist medan ardennern har klarat både kyla och att livnära sig på endast gammal halm från hustaken. Under 1800-talet skedde en del försök till att korsa rasen med mer nätta raser som fullblod, detta för att få den lite mer lättare och rörlig. Till Sverige kom ardennern i mitten på 1800-talet. Det var Greve C.G. Wrangel som först tog hit tre hingstar och året efter två ston. De kom att bilda kärnan av den nya rasen Svensk Ardenner som snabbt blev en mycket populär hästras. Under senare delen av 1800-talet spred sig rasen snabbt över södra och mellersta delarna av Sverige. Den användes flitigt som arbetshäst av tyngre jord- och skogsbruk och blev ett gott komplement till de svenska gamla lantraserna av hästar som tidigare använts flitigt. Precis som många andra arbetshästar hotades rasen under efterkrigstiden när maskiner tog över där hästkrafter använts tidigare. Idag har den dock överlevt och används till allt ifrån skogsbruk till ridning och dressyr.